Tanats vzw
Voor méér volksdans in West-Vlaanderen!
Mali
't Wieltje
Choronde
Hora Brugge
Home
Geschiedenis
Dansgroep
Kalender
Foto's
Links
Contact
Nieuwtjes
Noteer alvast in je agenda:
24 oktober 2015:
Instuif

18-20 maart 2016:
WWW.TANATSFESTIVAL.BE
Het Veldegemse Wieltje  draait al sinds 1967. We zijn al meer dan 40 jaar bezig.

Tijdens die 40 jaar heeft de dansgroep een grote evolutie meegemaakt. Gestart vanuit de Chiro met Hubert Vandewalle aan kop dansten leiders en leidsters vooral Vlaamse dansen.

Er werd veel opgetreden en met dat geld zorgden Ronny Van Thieghem en moeder Angèle dat er Vlaamse kostuums gemaakt werden. Door het volgen van cursussen leerden ze ook buitenlandse dansen kennen en werd er overgegaan op het maken van een Roemeens kostuum, dat de tand des tijds doorstaan heeft. Hiermee boekten ze veel succes op optredens en op de Europastoet te Tielt.

In al die jaren zijn een paar generaties gepasseerd. Van ouders op kinderen werd de volksdansmicrobe doorgeven. Vaak hielden deze samen met nieuwe leden de dansgroep draaiende.

Optredens waren een belangrijke factor en begin jaren ’80  werd een nieuw kostuum gemaakt naar een model uit de Timokstreek in voormalig Joegoslavië. Tegelijkertijd kon een Israëlisch kostuum overgenomen worden van een dansgroep die stopte.

Begin de jaren ‘90 zakte het ledenaantal waardoor een kinder- en jongerengroep opgestart werd. Dit was een schot in de roos, want het 30-jarig bestaan werd gevierd met 4 leeftijdscategorieën die samen een 67 tellende ledengroep vormde. Voor deze gelegenheid werd een kinderkostuum gemaakt geïnspireerd naar Hongaars model.

Intussen hebben mensen zoveel keuzes en mogelijkheden dat het soms moeilijk is om elke week geëngageerd les te volgen.

In 2005 hebben we daarom een speciale oproep gedaan om nieuwe leden aan te trekken wat ook gelukt is. Met deze beginnelingen hebben we nu al een uitgebreid repertoire opgebouwd. Ook de ervaren volksdanser krijgt zijn uitdaging.
Om de werking van onze dansgroepen nog beter te dienen hebben we samen met volksdansgroep Hora Brugge en volksdansgroep Choronde uit Roeselare een
vzw met de naam Tanats opgestart. Op die manier kunnen we grotere en interessantere activiteiten organiseren.

De dansleiding bestaande uit Vandierendonck Nicole en Vandousselaere
Katrien hebben respectievelijk meer dan 30 en 25 jaar ervaring.